VICTOR & NOMATTER MHEMBERE
Victor en Nomatter Mhembere wonen met hun 5 kinderen in de dichtbevolkte wijk, Waterfalls, net buiten Harare, Zimbabwe. Zij hebben met een renteloze lening van Gone Arty, een stuk grond gekocht en een huis met werkplaats gebouwd. Het familiebedrijfje van Victor en Nomatter maakt van afval-ijzer, oude tonnen, hekjes en auto’s, prachtige vogels. Iedere keer ontwikkelen ze weer nieuwe vogels: grutto’s – kraanvogels – parelhoeders met kuikens – ijsvogeltjes etc. Inspiratie krijgen ze uit de door ons meegenomen tijdschriften van de vogelbescherming.

BINGA BASKETS
Binga, een dorp in het noorden van Zimbabwe, ligt aan lake Kariba. De BaTonga bevolking, een minderheid die ongeveer vijf procent van de Zimbabwaanse bevolking uitmaakt, woont in deze streek. De BaTonga werden in 1957 verdreven uit hun traditionele nederzettingen om plaats te maken voor een dam en het Karibameer. Nu wonen zij opgesplitst in een groot gebied dat droog is en arm. De Binga basket is met de hand geweven op traditionele wijze. Iedere Binga mand van heeft een uniek kleurpatroon. De bladeren van de Ilalapalm vormen de basis voor de manden. Traditioneel worden de manden gebruikt om te wannen( het kaf van koren scheiden). Hetproduceren van een mand van 35 centimeter in doorsnede, duurt gemiddeld twee weken. Dit vakmanschap gaat over van moeder op dochter. De vrouwen oogsten de bladeren en hakken ze tot een bruikbare lengte. Om de palm te kleuren worden natuurlijke kleurstoffen uit de schors en de wortels van bomen gebruikt. De patronen variëren van vogels, liefdessymbolen, bliksemschichten tot zebrahuiden.

BUHERA BASKETS
In het Buhera district, in centraal Zimbabwe, vlecht de Hera bevolking deze traditionele manden. Ze worden gemaakt van kruipende ranken of klimplanten. Deze indrukwekkende manden, in organische vormen, gebruikt men traditioneel voor de opslag van graan.

ZIENZELE Foundation
60 Kilometer ten zuiden van Masvingo, Zimbabwe, liggen 5 kleine dorpen in één van de droogste gebieden van Zimbabwe. De Zienzele Foundation is daar een manden weef project gestart om inkomsten te genereren voor de vrouwen uit deze dorpen. De agave / sisalplant is de grondstof voor deze prachtige manden. De vezels van de sisalplant worden gedroogd en geverfd met natuurlijke kleurstoffen uit boomschors, bloemen en of zaden. Iedere mand heeft zijn eigen patroon en kleur. iedere mand is uniek!

DE JIMU BROTHERS
De vier Jimu Brothers hebben gezamenlijk een bedrijf in één van de dichtbevolkte voorsteden van Harare: Tafara. Het is er altijd een drukte van je welste met hun 14 werknemers. Luke, de oudste broer, is de manager van het familiebedrijf. Hij is ook degene die al de zaken voor ons bedrijf, Vhufuli Arts Zimbabwe PvT Ltd, behartigt. Bankzaken, documentatie voor het transport van de containers en het uitgeven van de aanbetalingen voor de andere producenten. Luke Jimu is de spil van ons bedrijf in Zimbabwe. Luke woont met zijn vrouw en 5 kinderen in een huis dat hij heeft kunnen kopen door de renteloze lening van Gone Arty. De werkplaats is gefinancierd door een aantal donaties.
De Jimu Brothers maken producten van steen en ijzer. Rapoko steen uit de mijnen bij Kwekwe en (afval) ijzer van allerlei bronnen.

CHARLES FUNDISI
Charles Fundisi woont met zijn vrouw en 4 kinderen in New Tafara, Harare, Zimbabwe. Samen met zijn werknemers maakt Fundisi producten van rapoko steen en afval-ijzer. Het is bijzonder om te zien hoe hij afvalmateriaal nieuw leven inblaast. Thema’s uit het dagelijks leven zijn de favoriet bij Charles. Zijn assortiment bestaat uit onder andere geliefden die samen dansen of onder de boom liggen. Verder maakt Charles beelden van sportende mensen, moeder en kind, reizigers of straatmuzikanten. Het zijn stuk voor stuk unieke stukjes van de hand van een zeer kunstzinnige producent. Samen met Gone ARTY is Charles begonnen met de verbetering van zijn productieproces door te investeren in een goede werkplaats, mede dankzij steun van wereldwinkels. Charles werkt sinds september 2011 vanuit zijn nieuwe werkplaats in Tafara. Voor het oog is een groot verschil zichtbaar, en voor Charles is het comfort dagelijks merkbaar. Zo kan hij zijn artistieke talent steeds meer ontwikkelen in een veilige werkomgeving.

GIBSON MAKARUTSE
In Mabvuku, een dichtbevolkte voorstad van Harare staat de werkplaats van Gibson Makarutse. Naast de werkplaats staat ook het huis van Gibson en hier woont hij hier samen met zijn vrouw en 4 kinderen. Samen met zijn broer is Gibson het familiebedrijf begonnen. Nu werken ook zijn zoons mee in het bedrijf. Men huurde eerst een werkplaats maar met de renteloze lening van Gone Arty heeft hij het huis met werkplaats kunnen kopen. De Makarutse familie maakt producten van recyclede ijzer materialen (scrap-metal). Voor het maken van zijn trendy producten gebruikt de familie oude hekjes, carrosserie van auto’s, ijskasten, ijzeren tonnen, schroeven en moeren. Je kan het zo gek niet bedenken of het krijgt een tweede leven. Van reuze kraanvogels tot kleine egeltjes: alles kunnen ze maken.

BOLGATANGA MANDEN uit ghana
Trade Aid is onze handelspartner in Bolgatanga, de meest noordelijke provincie van Ghana. In 2017 zijn wij naar dit noordelijkste puntje van Ghana gereisd op zoek naar de makers van deze manden. De manden makers wonen in de dorpen rondom Bolgatanga en zijn niet georganiseerd. Een aardig klusje om de juiste distributie kanalen te vinden. TradeAID (WFTO lid) heeft ons hiervoor de helpende hand geboden. De Bolga mand is een traditioneel, handgemaakt product. Hat assortiment varieert van zeer kleurrijke tot naturelle manden, shoppers, wasmanden, hondenmanden en baby Mozes wiegjes, allen gemaakt van olifantsgras. Het vlechten van de manden wordt gedaan door de vrouwen. Het vlechten van één mand duurt 5-6 dagen. Als Fairtrade bedrijf zorgen wij voor continuïteit van inkomen en een eerlijke betaling aan de makers van deze prachtige manden. Als de mand uit vorm raakt kunt u deze vochtig maken en weer in model brengen.

Manden uit MADAGASCAR
De manden uit Madagaskar worden gemaakt door onze producent Ravinale, een coöperatie. Ravinale is een lid van WFTO. Ze hebben veel producenten die de manden produceren. De manden worden van verschillende grondstoffen gemaakt: raffia, jute, papyrus, bananenblad en grassen. Iedere streek heeft zijn eigen manier van productie naargelang de grondstof die aanwezig is. De mandenwevers, vrouwen op het platteland, weven de manden als er op het land minder te doen is. Op deze manier verdienen de vrouwen extra inkomen. Dit extra inkomen is absoluut noodzakelijk, omdat de boerenfamilies niet kunnen leven van het boerenbestaan. Zo hoeven zij het karig betaalde boerenbestaan niet vaarwel te zeggen. Dit geeft de bevolking van Madagaskar de zekerheid dat de voedselproductie op het platteland gewaarborgd blijft.

SWAZI CANDLES
In de Malkerns vallei staat de fabriek van onze kaarsen producent, Swazi Candles. Tony Marshak heeft in 1982 het initiatief genomen om deze fabriek op te richten. In de fabricage van de kaarsen werken 45 werknemers. De kaarsen worden vervaardigd volgens een uniek procedé van 100% paraffine wax. Naast de ‘gouwe ouwe’ designs ontwikkelen wij ieder jaar een nieuwe lijn in de trendkleuren. Gone Arty is sinds 1999 partner/ afnemer van Swazi Candles en zijn distribiteur voor Nederland, België, Luxemburg en Duitsland.

TENGENENGE SCULPTURES
150 km ten noord-oosten van Harare in Zimbabwe, in de bergen tegen de grens met Mozambique aan, bevindt zich het kunstenaarsdorp Tengenenge. Het is in de zestiger jaren van de vorige eeuw gestart door voormalig tabak kweker, Tom Blomfield. Ten tijde van de internationale boycot van toen Zuid-Rhodesië is Blomfeld met 120 beeldhouwers deze gemeenschap begonnen. De beelden uit Zimbabwe zijn wereldberoemd geworden. Tot op de dag van vandaag is Tengenenge het thuis van een gemeenschap van getalenteerde beeldhouwers die door hun creativiteit voortdurend nieuwe stijlen ontwikkelen.

MALAWI CANE CHAIRS
In de dorpen rondom Blantyre, Malawi, worden deze prachtige stoelen gemaakt. Malawi is één van de armste landen ter wereld. Het hele dorp is betrokken bij het proces. Het is een traditionele vorm van meubels maken en gaat over van vader op zoon en moeder op dochter. De duurzame grondstoffen worden in de omgeving van de dorpen gevonden. De ene familie is leverancier van de grondstoffen, andere families vervaardigen de frames en de laatste groep families weven de patronen in de stoelen, bankjes en kinderstoeltjes. Een productie keten van een heel dorp.

Ngwenya GLass eswatini
Sinds 1987 produceert Ngwenya glass glazen producten van 100% recyceld glas. Het glas: jampotten-wijnflessen-limonadeflessen, wordt verzameld door de locale bevolking die een vergoeding krijgt per kilogram glas. Op deze manier is er ook aandacht voor bewustwording rondom het milieu. In de fabriek worden prachtige objecten met de mond geblazen. Van penguins tot glazen en van The Big 5 tot ornamenten als vazen. Gone Arty is sinds 1999 afnemer van deze mooie producten. Wij bezoeken Ngwenya Glass jaarlijks en komen zo iedere keer tot een nieuw assortiment.